ganduri

Je ne suis pas Charlie

Libertatea ta se sfarseste acolo unde incepe libertatea mea!

Cand faci un desen nevinovat, care l-ar face si pe cel mai inrait islamist sa zambeasca, inseamna ca ai facut o caricatura, din care ai castigat un zambet. Dar cand faci un desen si iti pui la usa jandarmi, inseamna ca ai lansat o provocare si ca te astepti la o reactie.
Sub masca aceste neintelese ” libertate a expresiei”, unii considera ca e legitim sa ia in batjocura oamenii, valorile lor existentiale, familia, orientarea lor religioasa, alegerile de viata.
O revista cu inclinatie de extrema dreapta, considera ca ” satira” lor imbecila ar trebui sa ne binedispuna.
Exista mai multe feluri de a duce o lupta, poti omori un om cu gandul, cu vorba sau cu o mitraliera in mana.
M-am uitat peste ceea ce ei considera a fi ” caricaturi”. Imaginile care lezeaza religia mea, m-au revoltat….Nu cred ca as putea vedea saptamanal aceste blasfemii si sa nu am nicio reactie..pana la urma o palma peste bot, tot iti dau! Altii iau arma in mana si isi exprima opinia in felul lor. Stim cu totii cum reactioneaza si mi se pare o stupizenie sa ii zgandari neincetat pe un subiect care starneste manie, indignare si ura. E ca si cum te manjesti cu rahat si te astepti sa nu puti…
Charlie se credea infailibil, pentru ca nu avea nicio valoare la care sa se raporteze, decat “libertatea expresiei”, care pana la urma nu era decat un status patetic, la adapostul careia isi permitea sa insulte valorile fundamentale ale celor care au asa ceva.

10407797_10205159603567962_8848002812406398808_n 10426525_10205159603847969_4695463121433221691_n“Toleranță înseamnă să accepți diferența pentru că ai interiorizat valoarea diferenței. Nu te rogi ca un musulman, dar nici nu te enervează că el se roagă. Dimpotrivă, te bucură diversitatea lumii care, văzută așa, ”e un loc remarcabil”, ca în melodia lui Jason Mraz.”

Oricare libertate a cuiva se termina acolo unde incepe oricare libertate a altcuiva.
Pe Dumnezeu nu il iei la misto, iar viata nu este un pamflet si nu poate fi tratata ca atare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s